Spausdinti

Ankstų spalio 27 dienos rytą 7 klasės mokiniai, lydimi klasės vadovės L. Čerškutės ir istorijos mokytojos R. Valskienės,  išvyko į Latviją. Čia jų laukė Gaujos nacionalinio parko gamtos, istorijos ir kultūros paminklai.

Autobuse išsiaiškinę, kaip atrodo Latvijos herbas ir vėliava, į kokius regionus padalinta ši kaimyninė šalis, išmokę keletą latviškų žodžių, keliautojai pirmiausiai aplankė Turaidos muziejų rezervatą: pasivaikščiojo tarp Dainų kalno skulptūrų, apžiūrėjo nuo XVIII a. vidurio stovinčią medinę bažnyčią, stabtelėjo prie Turaidos Rožės kapo ir išgirdo legendą, liudijančią XVII a. pr. įvykius, įkopė į Turaidos pilies bokštą, apžiūrėjo jame ir aplink išsidėsčiusiuose senoviniuose pastatuose įrengtas ekspozicijas.  Po to keliavo prie Gutmanio olos, giliausio Latvijos urvo, ir tyrinėjo jos sienose esančius užrašus. Vėliau mokinių laukė kvapą gniaužianti kelionė lyno keliu per Gaujos upę ir slėnį. Paskutinis stabtelėjimas buvo Siguldoje, prie Senosios ir Naujosios pilių.

Diena prabėgo greit. Keliautojų neišgąsdino nei šaltukas, nei iškritęs pirmasis sniegas. Smagūs ir kupini įspūdžių į Šiaulius keliauninkai grįžo jau sutemus.